Nizkoenergijske in pasivne hiše

Trend gradnje iz naravnih, eko materialov ni le modna muha, temveč nuja v skrbi za čistejše okolje in dobro počutje.

Celulozna izolacija Trendisol v eko gradnji omogoča visoko paroprepustnost, hkrati pa zaradi speci čne vgradnje – vpihovanja, enakomerno porazdeli po votlem prostoru, pri čemer zapolni vse, tudi najmanjše kotičke. Obdana z lesno vlaknenimi ploščami Agepan varuje leseno konstrukcijo pred prekomernim vlaženjem, saj se odvečna vlaga porazdeli po celotni debelini oz. površini stene, strehe ali poda. S tem se prepreči nastajanje kondenznih slojev, česar smo vajeni pri vgradnji anorganskih izolacijskih materialov, hkrati pa so eko materiali sposobni vračati odvečno vlago nazaj v prostor, s čimer se ustvarja kvalitetnejša mikro klima. Poleg zdravega bivanja podaljšamo tudi življenjsko dobo leseni konstrukciji, saj ta ni več obdana s PE folijami in stiroporom.

Les, predelan v celulozno izolacijo ali vlaknene plošče, postane tudi 3-krat bolj izolativen, s čimer dosežemo bistveno nižjo toplotno prehodnost pri enaki debelini, hkrati pa izboljšamo kvaliteto gradnje, saj masivni les ves čas deluje. Tako lahko že pri normalni debelini stene gradimo v A energijskem razredu, pri debelini 40 cm pa govorimo že o pasivni gradnji. Kljub temu, da je pri varčevanju z energijo zelo pomembno, koliko energije izgubljamo, pa je še kako pomemben tudi čas, v katerem se to dogaja. Trendisol in Agepan kar nekajkrat počasneje prepuščata toploto v primerjavi z ostalimi poznanimi izolacijskimi materiali. Tako tudi pri lahki gradnji dosegamo boljšo toplotno stabilnost celo v primerjavi z betonsko gradnjo. S tem postane montažna eko hiša tudi cenovno konkurenčna, pri primerjavi učinkov, pa celo mnogo cenejša od ostalih klasično grajenih zidanih in montažnih hiš.

S kombinacijo lesno vlaknenih Agepan plošč in lesene konstrukcije zapolnjene s Trendisol izolacijo dosegamo primerljive in celo boljše rezultate kot pri masivni gradnji. Ekološki materiali na osnovi lesa so torej idealen material za gradnjo NEH in PH. Specifična toplota lesa c = 2100 J/kgK pri lesno vlaknenih ploščah kot je npr. AGEPAN THD in teži 230 kg/m3 akumulira pri debelini 20 cm kar 96.600J energije, kar je več kot pri zelo izolativnem zidaku. Hkrati je toplotna prevodnost Agepan izolacijskih plošč λ = 0,047 W/mK zato se toplota zadržuje tam kjer jo potrebujemo kar 14 ur, kar je še enkrat več kot pri najbolj izolativnem zidaku ali betonu.